Hienoa että olet valinnut Tervolan Vuokratalot Oy:n asunnon kodiksesi, tältä sivustolta löydät asumisen aikaisia ohjeita ja lomakkeita.
Asumissäännöt
Tervolan Vuokratalot Oy:n hallitus on 17.3.2021 hyväksynyt vuokratalojen järjestyssäännöt.
Järjestyssäännöt on tarkoitettu tukemaan ja selventämään vuokra-asumisen pelisääntöjä ja vuokralainen sitoutuu allekirjoittamallaan vuokrasopimuksella noudattamaan annettuja sääntöjä.
Vastuunjakotaulukko
Vuokralaisella ja vuokranantajalla on asumiseen ja kiinteistöön liittyviä erilaisia velvollisuuksia ja vastuita, oheisella vastuunjakotaulukolla on selvitetty miten vastuut jakautuvat vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Vuokrasopimus voi lisäksi määrittää vastuunjakoa.
Vuokralaisella on aina ilmoitusvelvollisuus, mikäli hän havaitsee huoneistossa, yhteisissä tiloissa tai kiinteistössä vikoja/puutteita. Erityisesti vesi, viemäri ja lämpöverkostossa olevista vioista ja vuodoista tulee ilmoittaa viipymättä vuokranantajalle.
Asukaslaskutushinnasto
Hinnaston avulla määritellään kiinteistönhoidon erillistöiden laskutus, kuten mm. muuttokorjausten laskutus ja huoneistoon tehtävien asumisen aikaisien korjausten kustannukset
Huom! laskutukseen lisätään aina 5€ laskutuslisä
Irtisanominen
Huoneenvuokralain mukainen irtisanomisaika on yksi (1) täysi kalenterikuukausi. Irtisanominen kannattaa tehdä kirjallisesti.
Poismuuton yhteydessä tulee huolehtia huoneiston muuttosiivouksesta,
- lattiat tulee pyyhkiä
- kaapistojen hyllyt, tasot ja ovet pestä
- lattiakaivot ja hajulukot puhdistaa
- Astianpesukoneen tulppaus, jos asunnossa on ollut asukkaan oma kone
- kylmäkalusteiden sulatus ja pesu
- roskien pois vienti (huom! jätteiden kierrätys)
- uuni ja liesi puhdistettava
- tarkista että kaikki ikkunat ja ovet ovat suljettuna
Ohessa poismuutto-ohje. Tärkeintä muutossa on, että asunto jää uudelle vuokralaiselle siistiin kuntoon. Muuton yhteydessä kaikki huoneiston avaimet tulee palauttaa Tervolan Vuokratalot Oy:n asiakaspalveluun.
Omalta osalta irtisanominen
Mikäli perhetilanne muuttuu, voi huoneiston toinen päävuokralainen irtisanoa huoneiston omalta osaltaa, tällöin vuokrasuhde siirtyy irtisanomisajan jälkeen kokonaan toiselle päävuokralaiselle.
Kuolinpesän irtisanominen
Vuokralaisen vuokrasopimus ei pääty kuolemaan, vaan se siirtyy kuolinpesälle (huoneenvuokralaki 46§), jolloin kuolinpesä on vastuussa vuokrasopimuksen ehtojen täyttymisestä. Mikäli kuolinpesä ei halua jatkaa vuokrasopimusta, tulee huoneisto irtisanoa, jotta huoneistoa koskevat velvollisuudet päättyvät.
Irtisanomisvelvollisuus koskee kaikkia pesän osakkaita ja huoneiston yhteisvastuullisia vuokralaisia.
Kuolinpesän irtisanomisessa tulee vuokranantajalle toimittaa vainajan virkatodistus, josta selviää kaikki kuolinpesän osakkaat ja vainajan kuolinpäivä. Irtisanomiseen tulee kaikkien pesän osakkaiden allekirjoitus tai osakkaiden tulee valtakirjalla valtuuttaa edustaja irtisanomaan huoneisto.
Muuten irtisanomisen käytänteet ovat samanlaiset kuin normaalissa irtisanomisessa.
Sillä, joka oli vuokrannut huoneiston yhdessä kuolleen vuokralaisen kanssa, on oikeus kuolinpesän asemasta jatkaa vuokrasuhdetta, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa sitä. Sama oikeus vuokrasuhteen jatkamiseen on vuokralaiselta jääneellä asuinhuoneistossa asuvalla puolisolla, perheeseen kuuluvalla lapsella ja vuokralaisen tai hänen puolisonsa vanhemmalla. Vuokrasuhteen jatkamista haluavan on kolmen kuukauden kuluessa vuokralaisen kuolemasta kirjallisesti ilmoitettava vuokranantajalle, että vuokrasuhdetta halutaan jatkaa. Kun ilmoitus on tehty, kuolinpesän vastuu vuokraehtojen täyttämisestä päättyy ja vastuu siirtyy jatkamisilmoituksen tehneelle.